Kadının Hamile Kalamama Sebepleri
Yumurtlama Bozukluklarının Olması:
Normal şartlara göre, bir kadının her ay bir kez yumurtlama yaşaması gerekir. Ancak, bazı hormonal bozuklukların olması ya da yumurtalıklarda çok sayıda kist görülmesi durumu olan, Polikistik Over Sendromu gibi olumsuz durumların görülmesi gibi, nedenler dolayısıyla da düzenli bir şekilde yumurtlama durumu görülmeyebilir.
Yumurtlama bozuklukları görülen bir kişide hiçbir belirtiye rastlanılmayacağı gibi, adet düzensizliği, aşırı yağlı ve sivilceli bir cilt ya da aşırı tüylenme gibi olumsuz bazı durumlar da görülebilir.
Çikolata Kistlerinin Olması:
Bebeğin rahim içinde tutunabilmesi için, her ay düzenli bir şekilde kalınlaşması gereken dokunun, rahmin dışında bir yerde oluşması durumu olarak bilinen endometriozisi ya da halk dilinde çikolata kisti olarak bilinen olumsuz durumu yaşayan bir kadın, doğal yollar ile gebe kalamaz. Çünkü çikolata kistleri rahimde, tüplerde ve yumurtalıklarda yapışıklık durumuna neden olmaktadır ve böyle bir durumda gerekli tedavi alınmadan hamile kalmak mümkün olmamaktadır.
Tüplerin Tıkalı Olması Durumu:
Çikolata kistlerinin olması, cerrahi bir operasyon geçirilmesi, yada farklı olumsuz durumların yaşanması sonucu, tüplerden birinin tıkalı olması durumunda, hamile kalma ihtimali oldukça düşer. Tüplerin ikisinin de tıkalı olması durumunda ise, hamile kalma ihtimali yoktur.
Kadının Yaşının İlerlemiş Olması:
Yaş ilerledikçe hem kadında hem de erkekte üreme fonksiyonları gittikçe zayıflar. Ancak hamile kalmak için, erkeğin yaşından çok kadının yaşı önem taşır.
Erkeklerde sperm üretimi azalır ancak ömür boyu sürer. Kadınlarda ise, 35 yaşından sonra, gebelik hormonları büyük ölçüde düştüğü için, çok az sayıda yumurta olur ve bu durumda doğal yollarla hamile kalmak zorlaşır.
Psikolojik Nedenler:
Hamile kalamama korkusu yaşayan ya da diğer psikolojik nedenler de hamile kalmayı zorlaştırmaktadır. Hamile kalamama korkusunu aştıktan sonra, hamile kalmayı başaran birçok kadın vardır.